António Guterres, la veu de tots

Comparte el artículo:

La visita del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, a Kíiv ha estat  “saludada” pel Kremlin amb un nou atac de míssils contra la capital d’Ucraïna. Tota una declaració d’intencions de Vladímir Putin, que ha decidit autoexcloure’s de la comunitat internacional i trencar el consens -basat en la Declaració Universal dels Drets Humans- que   va emergir de les cendres de la II Guerra Mundial.

“La guerra és absurda al segle XXI, cap guerra és acceptable al segle XXI”, ha afirmat, contundent, António Guterres. Però les seves paraules han caigut en sac trencat. Malgrat les evidències de tot l’immens dolor i destrucció que està causant, Vladímir Putin continua, impassible,  la seva campanya contra Ucraïna. Sabent, a més, que milers de joves soldats russos són enviats, de manera irresponsable, a la mort i que la població del seu país ja pateix les conseqüències de les sancions econòmiques occidentals.

La humanitat està confrontada a una situació crítica i inèdita. Tots els esforços que hem fet, durant generacions, per construir un món millor, ordenat i en pau se n’estan anant en orris davant els nostres ulls per la folla voluntat destructiva d’un exagent del KGB, armat fins a les dents i amb un arsenal atòmic a la seva disposició que pot destruir tot el planeta.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ens representa a tots. La seva autoritat legítima és fruit de la negociació i el consens dels 193 països que hi ha a l’Assemblea General. No hi ha ningú en tot el planeta que tingui més poder moral i efectiu que aquest enginyer, exprimer ministre de Portugal (1995-2002).

Joe Biden “només” és el president dels Estats Units. Xi Jinping “només” és el president de la Xina. Ursula von der Leyen “només” és la màxima mandatària dels 27 països de la Unió Europea. El papa Francesc “només” és el líder espiritual dels 1.340 milions de catòlics que hi ha arreu del món. En canvi, António Guterres representa els 8.000 milions de persones que habitem aquest planeta perdut en un racó de la Via Làctia.

Per això, en aquestes hores tenebroses que ens toquen viure, la veu d’aquest portuguès honest i sincer ha de ser escoltada i respectada, abans que no sigui massa tard. Faria bé Vladímir Putin, si realment estima el seu poble, d’escoltar i fer cas a António Guterres: decretant un alto el foc immediat a Ucraïna i entaulant sinceres converses de pau, sota la supervisió de les Nacions Unides, amb el seu homòleg Volodomir Zelenski.

Les paraules d’António Guterres durant la seva visita a la localitat de Borodyanka, durament castigada per les tropes russes, són el clam que surt de l’ànima i que comparteix tota la humanitat: “Veig les meves netes fugint espantades, a part de la família finalment assassinada. La guerra és el mal”.

En aquest caos vertiginós al qual estem abocats, la gent necessita, més que mai, referents amb autoritat. No pot ser que la força –la de les armes o la dels diners- s’imposi i amenaci la civilització de la raó i del sentit comú que hem aconseguit teixir.

Són temps de sobreinformació i de confusió, que produeixen una sensació de desorientació, d’angoixa i de desemparament col·lectiu. Per això, hem de defensar i reforçar el lideratge més nítid i més potent que tenim: el secretari general de les Nacions Unides. António Guterres no és “un més”, és la nostra llum en la foscor.

 Jaume Reixach

Noticias Relacionadas